2. Hogyan készítsük fel a szervezetet a nemzetközi munkára?

2.4 Jó az, ha összekapcsoljuk a nemzeti, a kétoldalú, a regionális és az EU-s támogatási programokat ?

Amikor szervezete azt tervezi, hogy több nemzetközi projektben szeretne részt venni, akkor nem csak az uniós finanszírozási programokat kell fontolóra…

Amikor szervezete azt tervezi, hogy több nemzetközi projektben szeretne részt venni, akkor nem csak az uniós finanszírozási programokat kell fontolóra kell vennie, hanem a sok más nemzeti, kétoldalú és regionális programot is, amely nemzetközi együttműködéseket is támogatnak, mivel

  • rengeteg magán- és közforrás van az EU-országokban, amelyek tanulmányutakat vagy konkrét projekt tevékenységeket támogatnak; viszonylag könnyű ezeket megpályázni és nagyon jó arányban sikeresek is és
  • számos regionális finanszírozási program is létezik, például speciális finanszírozási programok az északi térség, a balti-tengeri régió, a balkáni régió, a Földközi-tenger stb. számára; és hasonlóképpen számos kétoldalú alap működik egész Európában.

A kisebb kétoldalú vagy regionális pályázatokon való részvétel jó kezdete lehet a későbbi nemzetközi együttműködéseknek, mivel ezen az egyszerűbb pályázatok során új kapcsolatokat és tapasztalatokat lehet szerezni a következő lépéshez.

Jó módszer lehet az is, hogy egy projektötletet – annak mindig más-más összefüggéseit - több, különböző pályázathoz is használjunk, mivel így szinergiát tudunk teremteni a projektekés a tevékenységeink között is.

Posted 3 years ago

2.1. Miért éri meg egy szervezet számára, hogy fejlesztési stratégiát készítsen?

A szervezet fejlesztési stratégiája: Növeli a siker esélyét – mivel pontosan meghatározza a szervezet prioritásait és fejlesztési céljait. Meghatározza a…

A szervezet fejlesztési stratégiája:

  • Növeli a siker esélyét – mivel pontosan meghatározza a szervezet prioritásait és fejlesztési céljait.
  • Meghatározza a szervezetről alkotott képet - megmutatja, hogy a szervezet tudja, merre tart és miért.
  • Növeli a szervezet felkészültségét a kulcsfontosságú feladatok végrehajtására - mivel mindenki számára világos, mi a legfontosabb feladat.
  • Növeli a szervezetben dolgozók elköteleződését - a közös célok elérésére összpontosítanak.
  • Befolyásolja az érdekelt feleket és a potenciális partnereket - a szervezet fejlődőképes, jövőképpel rendelkező szakmai szervezetként jelenik meg.
  • Segítséget jelent források igénylésénél – azon projektek, amelyekben az adott tevékenységek a szervezet fejlesztési stratégiájának részei, mindig kiemelkedően egy jól értékelt pályázatok.
  • Ez hatékony eszköz az üzleti szférával való kapcsolatok kiépítésében - lehetővé teszi, hogy világosan és következetesen bemutassa szervezetét és céljait.
Posted 3 years ago

2.2 Partnerként vagy koordinátorként kezdjük a részvételt a nemzetközi projektekben?

Fontos tudni, hogy, kb. öt, nemzetközi projektben együttműködő szervezet közül 4 partnerként vesz részt a munkában, és nem koordinátorként (mint…

Fontos tudni, hogy, kb. öt, nemzetközi projektben együttműködő szervezet közül 4 partnerként vesz részt a munkában, és nem koordinátorként (mint pályázó és a projekt adminisztrátor) végzi.

Egyrészt partnernek lenni nem annyira megeröltető lenni, mint koordinátornak lenni, mivel nem kell olyan sok időt fordítania a pályázat elkészítésére vállalva a kockázatot, hogy eredménytelen lesz, és nem kell a projekt irányításának a terhét viselnie. Mindezek mellet partnerként is részt vehet bármelyik más projektben.

Másrészt koordinátorként meghatározhatja a projekt tartalmát, kiválaszthatja a kívánt partnereket, és nagyobb befolyása van a projekt végrehajtására. Ugyanakkor azonban nagy a kockázata annak, hogy sikertelen a pályázata, és nem fog létrejönni a nemzetközi együttműködés.

Általában azonban nem kell választania, mindkét szerepben dolgozhat egy szervezet. Egyszerre vállalhat partneri szerepet is, és kezdeményezhet új pályázatot is, mint koordinátor. Mindig jó, ha több vasat tartunk a tűzben.

Posted 3 years ago

2.3 Mobilitás programmal, vagy projekttel kezdjünk?

A legtöbb uniós programnak két fő finanszírozási típusa van, az egyik a projektek megvalósítása, a másik a „mobilitás” amikor is…

A legtöbb uniós programnak két fő finanszírozási típusa van, az egyik a projektek megvalósítása, a másik a „mobilitás” amikor is a tapasztalatszerzés érdekében nemzetközi tanfolyamokon való részvételhez, külföldi tanulmányúton való részvételhez, vagy külföldi munkahelyi tapasztalatcserékhez biztosítanak támogatást.

A mobilitási finanszírozás egyrészt egyszerűbb módja lehet az új információszerzésnek és a tapasztalatcserének!

  • A mobilitási pályázatok sikerességi aránya minden EU-országban magasabb; Dániában több mint 75 százalék, ugyanakkor az Erasmus projektek esetében 20 százalék alatt van.
  • A mobilitási projekteket egyszerűbb megvalósítani, és egyszerűbb a beszámolása is.
  • A mobilitási pályázatot egy konzorcium is benyújthatja, a fogadó és a küldő szervezettel együtt.

Másrészt viszont a projektek megvalósítása egy innovatív fejlesztési munkára ad lehetőséget,

  • ahol nemzetközi együttműködésben lehet együtt dolgozni, mint egy csapat, amely hozzáadott értéket hoz létre a kompetenciafejlesztés és az új gyakorlatok szempontjából;
  • amely olyan eredményt is létrehozhat, melyet csak később tud használni a projektben együttműködő szervezet.
Posted 3 years ago

2.5 Részt vehetünk egyszerre több nemzetközi projekt megvalósításában?

Jellemző, hogy egy szervezet több tevékenységet is szeretne egyszerre megvalósítani, így elképzelhető, hogy egyszerre több támogatott projektet is megvalósít. Az…

Jellemző, hogy egy szervezet több tevékenységet is szeretne egyszerre megvalósítani, így elképzelhető, hogy egyszerre több támogatott projektet is megvalósít.

Az természetes, hogy a nemzetközi tevékenységek forrásokat igényelnek a tevékenységek elindításához, végrehajtásához és befejezéséhez; de a nemzetközi mobilitás vagy a projektek megvalósításának fontos előnyei, hogy azok a program finanszírozásán alapulnak, így további pénzügyi forrásokat is lehet szerezni a tevékenységek finanszírozásához.

Ne feledje, hogy nehéz előre megtervezni, hogy hány nemzetközi tevékenységben vesz majd részt a szervezete, hisz előre nem tudhatja, hány pályázata lesz sikeres. Az, hogy egy programban benyújtott pályázatok a sikere 20 százalék, nem jelent garanciát arra, hogy a te pályázatod benne is lesz ebben e a 20 százalékban.

De minden kiegyenlítődik, minél több pályázatot készítesz vagy minél több együttműködésben vagy partner, annál nagyobb az esélyed egy nemzetközi munka megkezdésére.

Posted 3 years ago

2.6. A nemzetközi együttműködésben megvalósított projektünk során milyen tapasztalatainkat tudjuk mi megosztani?

Az ERASMUS+ 1. TIP-PM projekt 1. szakaszában megvalósított tevékenységeinek keretei között, a konzorcium nemzetközi felmérést végzett a partnerországokban megvalósult nemzetközi…

Az ERASMUS+ 1. TIP-PM projekt 1. szakaszában megvalósított tevékenységeinek keretei között, a konzorcium nemzetközi felmérést végzett a partnerországokban megvalósult nemzetközi együttműködések sikereiről és kihívásairól. Az eredmények egy Jelentésben kerültek összefoglalásra, és közzétételre.

Ez a Jelentés összegyűjtötte az ausztriai, dániai, olaszországi, lengyelországi és magyarországi kiválasztott  civil társadalmi szervezetek nemzetközi együttműködés során szerzett tapasztalatait. Ezek a tapasztalatok hasznos információt jelentenek mindazon projektmenedzserek és a szervezetvezetők számára, akik vállalják a nemzetközi projektek új kihívásait.

A Jelentés bemutatja az egész életen át tartó tanulás működő szervezetek nemzetközi projektmenedzsereinek biztosított támogatás típusait és módszereit; leírja mindazokat az elvárásokat és szükségleteket, amelyeket a nemzetközi projektmenedzserek a saját szervezeteiktől igényelnek; felvázolja a civil társadalom kihívásait a nemzetközi projektek megvalósítása során; bemutatja, hogy a különböző nemzeti ügynökségek milyen információt, ismeretet, módszert és más támogatást tudnak nyújtani az Európai Unió által meghirdetett együttműködési programokhoz.

A jelentés hozzáférhető az 5 projektnyelven, valamint angolul. Megtekinthető és letölthető PDF formátumban.

Posted 3 years ago