2. Hvordan forbereder man organisationen til at arbejde internationalt?

2.1. Hvorfor er det vigtigt at have en udviklingsstrategi for organisationen?

Organisationens udviklingsstrategi: Øger chancen for succes - ved tydeligt at navngive organisationens prioriteter og mål for udvikling. Påvirker organisationens image…

Organisationens udviklingsstrategi:

  • Øger chancen for succes - ved tydeligt at navngive organisationens prioriteter og mål for udvikling.

  • Påvirker organisationens image - viser, at organisationen ved, hvor den skal hen, og hvorfor.

  • Øger niveauet for organisationens beredskab til implementering af nøgleopgaver - da det er klart for alle, hvad der i øjeblikket er vigtigt.

  • Øger niveauet for teaminddragelse - centreret omkring at nå fælles mål.

  • Påvirker interessenter og potentielle partnere - så organisationen kan præsenteres som en professionel organisation med en vision om udvikling.

  • Hjælper ved ansøgning om eksterne midler - et vel vurderet projekt er dem, hvor de foreslåede aktiviteter er en del af organisationens udviklingsstrategi.

  • Det er et effektivt værktøj til at opbygge relationer med forretningsenhederne - så du tydeligt og sammenhængende kan præsentere din organisation og dens mål.

Posted 3 years ago

2.2 Skal vi prøve at starte som partnere eller som koordinatorer

Vær opmærksom på, at ca. 4 ud af 5 organisationer, der arbejder internationalt, gør det som partnere og ikke som…

Vær opmærksom på, at ca. 4 ud af 5 organisationer, der arbejder internationalt, gør det som partnere og ikke som koordinatorer (ansøger og administrator af projektet).

På den ene side: Det er ikke så krævende at være partner som at være koordinator, fordi du ikke behøver at bruge meget tid på at forberede ansøgningen med risiko for at få afslag, og du behøver ikke at have byrden som projektleder. Men udfordringen er at promovere dig selv, så du bliver inviteret til at blive en partner.

På den anden side: Som koordinator kan du definere projektet, vælge de partnere, du foretrækker, og du har mere indflydelse på projektarbejdet. Men på samme tid har du en høj risiko for at mislykkes med din ansøgning, og dermed kommer du ikke i gang med det internationale arbejde.

Heldigvis behøver du ikke vælge, du kan gøre begge dele: Du kan promovere dig selv som partner sideløbende med at du starter en ny projektansøgning med dig selv som koordinator. Det er altid godt at lægge flere æg i kurven

Posted 3 years ago

2.3 Skal vi starte med mobilitet eller med projektaktiviteter

De fleste EU-programmer har to hovedtyper af finansiering, enten til projektarbejde eller mobilitet; hvor mobilitet betyder støtte til at deltage…

De fleste EU-programmer har to hovedtyper af finansiering, enten til projektarbejde eller mobilitet; hvor mobilitet betyder støtte til at deltage i internationale kurser, studiebesøg eller jobskygge i udlandet.

På den ene side: Mobilitetsfinansiering kan være en lettere måde at få nye input og udveksling af erfaringer på!

  • Succesgraden for mobilitetsansøgninger er generelt højere i alle EU-lande; det er fx i Danmark mere end 75 pct., mens det for Erasmus-projekter er under 20 pct.

  • Det er også lettere at styre og rapportere mobilitetsprojekter.

  • Ansøgningen kan indgives af et konsortium i dit land, hvor flere organisationer ansøger sammen.

På den anden side: Projektfinansiering åbner for innovativt udviklingsarbejde

  • hvor et partnerskab samarbejder tværnationalt som et team med merværdi for kompetenceudvikling og ny praksis

  • som også kan give resultater, som du bagefter kan bruge i din egen organisation.

Posted 3 years ago

2.4 Kan vi kombinere nationale, bilaterale, regionale og EU-finansieringsprogrammer?

Når din organisation planlægger at blive mere engageret i internationalt arbejde, bør du ikke kun overveje EU-finansieringsprogrammerne, men også de…

Når din organisation planlægger at blive mere engageret i internationalt arbejde, bør du ikke kun overveje EU-finansieringsprogrammerne, men også de mange nationale, bilaterale og regionale programmer, der også understøtter internationale aktiviteter. Fordi:

  • der er mange private og offentlige midler i alle EU-lande, der støtter studiebesøg eller specifikke projektaktiviteter; og ansøgningerne kan være lette at lave, og de har ofte en god succesrate,

  • der er også mange regionale finansieringsprogrammer, såsom særlige tilskudsprogrammer for det nordiske område, Østersøområdet, Balkanregionen, Middelhavet osv. og ligeledes er der mange bilaterale fonde over hele Europa.

  • Mindre bilaterale eller regionale aktiviteter kan være en god start på det internationale arbejde, der bringer nye kontakter og oplevelser til næste trin.

Desuden kan det være en god ide at bruge samme projektide til forskellige projektansøgninger, så du kan få synergi i din ansøgningsstrategi og endnu bedre i flere parallelle projekter, der udvikler forskellige aspekter af den samme projektidé.

Posted 3 years ago

2.5 Kan vi starte med flere internationale aktiviteter på samme tid?

Typisk vil en organisation have flere aktivitetslinjer i deres aktivitetsplaner, og dermed kan de også prioriterer flere projektlinjer. Internationale aktiviteter…

Typisk vil en organisation have flere aktivitetslinjer i deres aktivitetsplaner, og dermed kan de også prioriterer flere projektlinjer.

Internationale aktiviteter kræver godt nok ekstra ressourcer til at igangsætte, gennemføre og afslutte aktiviteterne; men en vigtig fordel ved international mobilitet eller projektaktivitet er, at de er baseret på programfinansiering, så man får også ekstra økonomiske ressourcer til at finansiere de ekstra aktiviteter.

Under alle omstændigheder skal du være opmærksom på, at det er vanskeligt at planlægge, hvor mange internationale aktiviteter din organisation vil være involveret i, fordi du ikke ved på forhånd, hvor mange af ansøgningerne, der vil lykkes. Du ved måske, at succesraterne for dette specifikke program er 20 pct., men du ved ikke, om din ansøgning vil være en del af de 20 pct.

Men alt lige, jo flere ansøgninger du laver eller er partner i, jo større chancer har du for at starte det internationale arbejde.

Posted 3 years ago

2.6 Hvilke oplevelser kan vi tilbyde at dele i det internationale partnerskab?

Inden for forskningsaktiviteterne i projektet, især Output 1, gennemførte konsortiet en international undersøgelse med henblik på at offentliggøre rapporten om…

Inden for forskningsaktiviteterne i projektet, især Output 1, gennemførte konsortiet en international undersøgelse med henblik på at offentliggøre rapporten om succeshistorier og udfordringer for internationalt samarbejde.

Denne rapport samler eksempler på bedste praksis i det internationale samarbejde mellem civilsamfundsforeninger i Østrig, Danmark, Italien, Polen og Ungarn. Disse erfaringer udgør et nyttigt udgangspunkt for alle projektledere og ledere, der ønsker at komme i gang med internationalt samarbejde, da de fremhæver styrkerne, udfordringerne, potentialet og hindringerne i international projektledelse.

Rapporten definerer også de typer og metoder til støtte, der tilbydes internationale projektledere inden for livslang læring; beskriver de forventninger og støtte, som internationale projektledere har brug for fra deres organisationer; skitserer udfordringerne i civilsamfundssektoren i internationale samarbejdsprojekter; angiver områderne med information, viden, værktøjer og anden støtte til internationalt samarbejde, der tilbydes af nationale agenturer for samarbejdsprogrammer i Den Europæiske Union.

Rapporten er oversat til de 5 projektsprog såvel som engelsk, og den kan høres og downloades i .pdf.

Posted 3 years ago